Kategoriler
etkinlikler

Devnot Summit 2017 İstanbul’dan Akılda Kalanlar

Devnot.com‘un organize ettiği Developer Summit İstanbul 8 Nisan 2017 cumartesi günü Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Hakan Erdoğan, yazılımcılar olarak kendimizi sadece teknolojik olarak geliştirmemizin yetmeyeceğini, dikeyde uzmanlaşırken yatayda da gelişme göstermemiz gerektiğini, interdisipliner çalışmamız gerektiğini, ülke olarak teknoloji devrimini kaçırma lüksümüzün olmadığını, başta yazılımcılar ve mühendisler olmak üzere herkese büyük sorumluluk düştüğünü belirtti.

Konuşmanın tamamını buradan izleyebilirsiniz.

İlk oturumda Engin Polat “Yük Altında Çalışan Web Uygulamaları Geliştirme” başlıklı sunumuyla, Network (Load Balancer) – Middleware (Framework) – Client-Data Layer aşamalarında yük altında sorunsuz çalışabilmesi için neler yapılması gerektiğinden bahsetti. Middleware olarak ASP.NET Core framewoku ile demo gerçekleştirdi.

Konuşmanın tamamını buradan izleyebilirsiniz.



Lemi Orhan Ergin
, “Temiz Kod Tasarımı” inceliklerinden bahsederken, “kodun sadece çalışmasından daha değerli olan değişimlere karşı ayak uydurabilmesi” olduğunun altını çizdi.
Yazılım modelimizin Low Coupling ve High Cohesion olması gerektiğine vurgu yaparken, kodun kokmaması için sürekli refactoring refactoring refactoring yapılması gerektiğini belirtti.
Sunumdan bir kesiti buradan izleyebilirsiniz.

Burak Selim Şenyurt, kendi şirketinde çok eski projeleri nasıl revize ettiğini, revize işlemlerinde kullandığı betik dilleri ile “Script Tabanlı Dillerin Önemi ve Geleceği”nden bahsetti. Powershell ile Star Wars müziği çaldı. Ruby ile oğlu S(h)arp’ı etkilediği kadar salondan aynı tepkiyi alamadı 🙂

Muhammed Can Tahiroğlu, Linux kernelinin yazan CPU aşığı Linus Torvalds‘ın hikayesinden bahsetti.
Linus, kendisine verilen Benevolent dictator for life ünvanı ile Linux’un geleceği konusunda alınan kararlarda son söz hakkına sahip olduğunu belirtti. Kendine meydan okuyan adamın hikayesinin tamamını buradan okuyabilirsiniz.
Günümüzde Linux ve Windows’un birbirine yakınlaşması sonucunda Linux’un kazandığı söylenirken aslında kazananın bizler, geliştiriciler olduğunu belirtti.

Gökhan Şengün“Kendi Kendini Ölçekleyen ve Yöneten Sistemler Geliştirmek” başlıklı sunumuyla baştan sona tüm süreci otomatize edebileceğimizi ve bunun için yapılması gereken twelve factor app prensiplerinden bahsetti.
Redis kullanmayan geliştiriciyi dövüyorlarmış 🙂

Etkinliğin organizatörü olan Uğur Umutluoğlu, “Ölçeklenebilir Kod Yazmak” için neler yapılması gerektiği, nasıl bir yapı kurmak gerektiği ve projelerde hepimizin yaptığı yanlış tanımlamaların veya kullanımların doğrusunun nasıl olması gerektiğinden bahsetti.

Son olarak Recep Duman, son zamanlarda trend olan ve zaman içerisinde mobil uygulamaların yerini alacağı düşünülen chatbotlar ve akıllı asistanlar ile bizi tanıştırdı.

Chatbot örnekleri arasında benim geliştirmiş olduğum Nöbetçi Eczane Botu‘da yer aldı. Nöbetçi eczane botunun kullanım videosunu buradan izleyebilir, https://m.me/nobetcieczanebotu adresine tıklayarak veya aşağıdaki kodu facebook messenger üzerinden okutarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Eş zamanlı oturumlar olması sebebi ile katılamadığım Bora Kaşmer‘in “TypeScript ile Angular 2 Uygulamaları Geliştirmek” başlıklı sunumu ve İbrahim Kıvanç‘ın “Mobile DevOps: Çalıştır, Test Et, Yayınla ve İzle” başlıklı sunumları gibi toplam 15 oturum ile dolu dolu, keyifli, kaliteli içerikleri ile kapalı gişe olan bu etkinlik için emeği geçen herkese çok teşekkürler.

Günün diğer karelerini ve paylaşımlarını twitterdan #DevnotSummit hastagı altından ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir