MQTT Nedir?
MQTT(Message Queuing Telemetry Transport) protokolü, internette yaygın olarak kullanılan makinalar arası (M2M) mesaj tabanlı bir protokoldür.
Lightweight oluşu ve düşük kaynak tüketmesiyle Internet of Things(IoT) ekosisteminde benimsenmiştir. Hemen hemen tüm IoT bulut platformları akıllı nesnelerden veri gönderip almak için MQTT protokolünü desteklemektedir.
Bu protokol, istek(request)-yanıt(response) yapısına dayalı HTTP’ye karşıt olarak yayın(publish)-abone(subscriber) yapısında TCP/IP bağlantısı kurulur.
TCP/IP protokolünün yazılabildiği Linux, Windows, Android, iOS, MacOS işletim sistemlerinde çalışır.
MQTT Mesaj Yapısı
MQTT protokolü yayıncı-abone yapısında bir mesaj yayınlayan bir client (yayıncı) mesajı alan diğer clientlara ayıracaktır (aboneler). Ayrıca, MQTT asenkron protokoldür, bu da mesajı beklerken clientı engellemediği anlamına gelir. HTTP protokolünün aksine, esas olarak eşzamanlı bir protokoldür. MQTT protokolünün bir başka özelliği, istemcinin (abone) ve yayıncının aynı anda bağlı olmasını gerektirmemesidir.
MQTT Yayıncı-Abone Mimarisi
MQTT’deki kilit unsur MQTT brokerıdir. MQTT brokerın asıl görevi, clientlara (abonelere) mesajlar göndermektir. Yani yayıncıdan mesajlar alır ve bu mesajları abonelere gönderir. Mesaj gönderirken, MQTT broker mesajı alacak olan clientları filtrelemek için konuyu(topic) kullanır. Konu bir dizedir ve konu seviyeleri yaratan konuları birleştirmek mümkündür.
Konu(topic) bir yayıncıyı abonelerine bağlayan sanal bir kanala benzer. Bu konu MQTT brokerı tarafından yönetilmektedir. Bu sanal kanal sayesinde, yayıncı abonelerden ayrılmıştır ve istemcilerin(yayıncılar veya aboneler) birbirlerini tanıması gerekmemektedir. Bu yapısı gereği bu protokolü mesaj üreticisine(yayıncı) ve mesaj tüketicisine(abone) doğrudan bağımlılık olmadan çok ölçeklenebilir hale getirir.
MQTT mimarisi aşağıdaki şekildedir:
MQTT brokerlarından Mosquitto’nun nasıl kurulacağı ve MQTT’nin nasıl kullanılacağı ile ilgili “Ubuntu üzerinde MQTT Mosquitto broker’ı kurma” yazımı okuyabilirsiniz.
Konuyla ilgili diğer faydalı linkler: